Al-Kuliyyah

22

KULIAH HARAKI

  1. Bahaya Aids Haraki Dalam Harakah Islamiah : Suatu Peringatan Dari Ust. Fathi Yakan

  2. Antara Islam Dan “Kepartian”

BUKU@KITAB ON-LINE

  1. Forty Hadith (Hadith 40) by Imam Nawawi
  2. Apa Ertinya Saya Menganut Agama Islam ? – Karangan: Fathi Yakan
  3. Panduan Haji dan Umrah

KERTAS KERJA

  1. Mengembalikan Izzah Islam Dan Melindungi Martabat Umat
  2. Merealisasikan Agenda Mendaulatkan Islam Dalam Masyarakat Majmuk
  3. Memperkasakan Gerakan Mahasiswa Islam
  4. Pembangunan Sistem Sosio-Budaya Islam Dalam Kontek Masyarakat Malaysia
  5. Dakwah Di Kalangan Masyarakat Cina
  6. Penghayatan Prinsip Hisbah dan Urus Tadbir yang Baik di Malaysia
  7. Usaha Pemartabatan Bahasa Melayu, Perlu Bersepadu.

CERAMAH MP3 MELAYU-Klik Tajuk Untuk Download
Bahan Ini Disediakan Oleh Tawel Sensei-Semoga Allah Memberkati Beliau

Misteri Nusantara

* Pengenalan Kepada Alam Jin
* Tanda-tanda Seseorang yang Terkena Ilmu Sihir
* Soal Jawab tentang Makhluk Halus – di Masjid as-Syakirin
* Soal Jawab tentang Makhluk Halus – di Masjid al-Iman
* Gangguan Emosi Menurut Perspektif Islam
* Ilmu Hitam dan Ilmu Pengasih: Peruntuh Rumah Tangga
* Kupasan Tentang Ilmu Pengasih: Ep 1 | Ep 2 | Ep 3
* Cara-cara memagar diri dan rumah dari gangguan syaitan dan jin: Ep 1 | Ep 2
* Makhluk Halus – Dari Rancangan al-Kuliyyah TV3

Persiapan Menghadapi Sakaratul Maut
(oleh Ustaz Rejab Selamat)

* Siri 1 | Siri 2 | Siri 3 | Siri 4

Sheikh Nuruddin al-Banjari

* Sifat Solat Nabi: Ep 1 | Ep 2 | Ep 3 | Ep 4 | Ep 5 | Ep 6 | Ep 7

Ustaz Haron Din [bio]

* 4 Cabaran Perjuangan Islam
* Jiwa yang Tenang
* Islam dan Sekularisme
* Manusia dan Islam
* Cahaya Iman
* Cintai Agama Islam
* Ikuti Para Ulama
* Apabila Ulama Kena Gam: Ep 1 | Ep 2 | Ep 3 | Ep 4 | Ep 5 | Ep 6
* Air Mata Sesalan: Ep 1 | Ep 2 | Ep 3 | Ep 4 | Ep 5
* Islam Cara Hidupku: Ep 1 | Ep 2
* Makhluk Perosak: Ep 1 | Ep 2 | Ep 3

Ustaz Ismail Kamus

* 6 Perkara Antara Doa dan Zikir
* 6 Perkara Menjadi Pelik dan Aneh
* Adab & Hikmah Menziarahi Orang Sakit
* Adab Anak Terhadap Ibu Bapa
* Adab Bersahabat: Ep 1 | Ep 2
* Adab Orang Alim
* Adab dan Ibadat
* Akidah: Ep 1 | Ep 2
* Alam Roh: Ep 1 | Ep 2 | Ep 3 | Ep 4
* Bala Allah Tsunami
* Berkat
* Cari Hidayah

* Ancaman Dari Allah
* Perjalanan Umur
* Iman dan Amal
* Cinta Kepada Allah
* Janabah
* Jasad: Ep 1 | Ep 2 | Ep 3
* Alam Jin: Ep 1 | Ep 2 | Ep 3
* Antara Sunnah & Bidaah: Ep 1 | Ep 2
* Rahsia Perkahwinan & Keberkatan Rumahtangga: Part A | Part B
* Tafsir Mimpi
* Tafsir Surah al-Anbiya’

* Tanda-Tanda Kemurkaan Allah: Ep 1 | Ep 2 | Ep 3
* Rezeki: Ep 1 | Ep 2
* Abu Lahab
* Syak
* Isteri Yang Solehah
* Asbabun Nuzul
* Solat Witir dan Dhuha
* Huraian Bacaan Doa Qunut

Ustaz Haji Shamsuri

* Makan Free
* Cara Mandi Wajib
* Menang Atau Kalah Adalah Ketentuan Allah
* Nak Kahwin Lagi
* Pendidikan Akhlak
* Penggoda Wanita
* Penipu Penghisap Darah
* Peringatan Kepada Lelaki
* Peristiwa Akhir Zaman
* Suami Baik, Isteri Baik
* Surah Yasin
* Tanda-Tanda Hari Kiamat
* Terlalu Rindu Haji dan Umrah
* Titian Siratul Mustaqim
* Perihal Hutang dan Pinjam

* Wanita Bergaya
* Derhaka Sengsara
* Dikasihi dan Dibenci oleh Allah
* Haji dan Umrah, jilid 4
* Hak-hak Persaudaraan
* Hantu Raya
* Harta Derita
* Hati Kering
* Ikan Paus
* Ikut Hati Mati
* Jadual Kematian
* Serampang Dua Mata
* Tak Mahu Sembahyang
* Tuan Besar
* Anak Buruk Sangka

* Anak Perempuan
* Apa Salahku
* Azab Memakan Riba
* BAM
* Bapa Mertuaku
* Belaian Kasih Kepada Anak
* Berita Gembira
* Biadab
* Busuk Hati
* Cahaya Ilahi
* Cinta Sejati
* Jaguh
* Kakai Terbit Api
* Karat Jahiliah
* Katil

* Kisah Nabi Salleh
* Kuda Terbang
* Lelaki Jahat
* Namrud
* Nur Hidayah
* Perkahwinan, jilid 3
* Sakit
* Was-was
* Yang Dikatakan Manusia
* Kaya Senang
* Bomoh Ulaq
* Hujah Iblis
* Macam-macam Ada
* Masa Belum Sampai
* Tiga Tocang

* Tafsir Surah al-Fatihah
* Tafsir Surah at-Tiin
* Ujian Demi Ujian
* Bab Jual Beli
* Bencana Sihir 1
* Bencana Sihir 2
* Bukan Janji Kosong
* Bunuh
* Dajjal Batu Bercakap
* Tongkat Ali
* Tipah Tertipu
* Tafsir Surah as-Sajadah 1 – Awas Anak Angkat
* Tafsir Surah as-Sajadah 2 – Tak Sedar Diri
* Tazkirah dan Bab Taharah
* Bukan Nak Skodeng

* Terburai Perut
* Along Part Time
* Aurat
* Bukit Api
* Derhaka Ibu Bapa
* Golongan Orang Soleh
* Hamba Dunia
* Amar Ma’aruf Nahi Mungkar

Ustaz Akhil Hayy

* Makbulnya Doa Ibu
* Maksiat
* Maulidur Rasul
* Rock dan Dakwah

Lain-lain koleksi boleh dilihat di Sini

22 thoughts on “Al-Kuliyyah

  1. Jali Mat nor berkata:

    Assalamualaikum.
    Saya cuba mengikuti link artikel artikel usrah, kuliah haraki dan kertas kerja tetapi gagal. Mohon diperbaiki. Jazakallah.

  2. HermanSamsudeen berkata:

    Terima kasih atas makluman…link sedang dikemaskini

  3. fia_rindui berkata:

    Saya cadangkan lebih banyak kuliah kuliah untuk orang awam dianjurkan oleh pemuda,kalau perlu panggil ulama ulama besar dari luar negeri pun ok,sepatutnya kita dapat memaksimakan kedudukan kita yang berada di tengah2 kota sebagai Rasulullah SAW memulakan usaha dakwah dari tengah kota mekah.sekian..

  4. faizal berkata:

    assalamualaikum.
    kuliah ini di adakan di mane?

  5. camne nk join pemuda pas.. please saya nk join skali.. hubungi saya 012-9475575 @ 019-9445752..
    saya kat area ara damansara.. saya memang tertarik dgn pemuda PAS.. mudah2han dapat bawa saya membangun bersama ISLAM

    lagi satu,, kuliah ni diadakan di mana?? nak join skali bleh X?

  6. nur aina bt hashim berkata:

    assalamualaikum..sy tertarik sgt dgn topik al kuliyyah ptg tadi…syifa….harap pihak al kuliyyah akan teruskan kupasan mngenai rawatn syifa tue…dan kalo bleh wt siaran ulangn boleh???

  7. budokfelda berkata:

    salam..saya copy link bha-baha usrah ke blog saya untuk rujukan sahabat-sahabat saya di sini. Kami pelajar-pelajar dari Syria. Syukran.

    Pemudawilayah – teruskan..insyaAllah, semoga bermanfaat

  8. Mohd Amin bi Mohd Azli berkata:

    Salam.. Ana dah copy semua ARTIKEL USRAH untuk panduan . Semoga pihak webmaster tambah lagi untuk minggu seterusnya.. Syukran..

  9. mohd haziman mohamad berkata:

    salam..saya nak tanya boleh tak saya nak copy dan nak sama-sama kongsi dalam web pemuda pas kuala krai…sebagai langkah mengisi laman web kami sekarang dalam pembinaan..harap dapat balas dengan segera..

    Jawapan - Segala bahan dalam blog ini boleh disalin dan disiarkan diblog anda. Kami gembira jika ada yang sudi menyebar luaskan ilmu yang disimpan disini. Insya Allah kami juga sedang berusaha untuk upload lebih banyak bahan.

  10. fauzi penang berkata:

    ana mohon kebenaran copy artikel utk manfaat.

    – teruskan usaha anta yang baik ni.

  11. hasyrie berkata:

    Salam, ziarah. berminat dengan panduan usrah untuk remaja jemput layari quranicgroup.blogspot.com

  12. Cikgu Kamal berkata:

    Benamkan BN di bumi KT..jangan kasi terjongol keluar buat selama-lamanya…

    Kami sokong PAS, kami sokong HUDUD dan QISAS !!

    Daripada,
    Pemuda Persatuan Penduduk Bandar Warisan Puteri,
    Sikamat, Seremban, NS.

  13. Azizi berkata:

    Syukron, dengan adanya ruang kuliyyah ini segala ilmu dapat dicapai dengan mudah, perbanyakkan lagi koleksi kuliyyah dalam bentuk MP3.

  14. helmi berkata:

    Salam..buleh sy tau detail jadual kuliyyah al-fadhil tuan guru haji hadi di sekitar lembah klang?

    Herman-Maaf kami tiada jadual Tuan Guru Hj. Hadi. boleh cuba rujuk di dengan webmaster pas pusat-http://www.pas.org.my/.

  15. MSA berkata:

    Assalamualaikum
    Surau Taman Cermai Jitra Kedah menganjurkan Kuliah Tafsir setiap hari Sabtu malam ahad selepas solat maghrib…semua muslimin dan muslimat dijemput hadis ke majlis ilmu ini.

  16. for Islam berkata:

    salam perjuangan..boleh sy tanyakan beberapa soalan jika terjawab sy sgt2 bersyukur,sekarang sy sedang menulis karya Ilmiyyah tentang “nasionalisme dalam pandangan PAS”. lalunya apakah pandangan pas terhadap faham ni? apakah PAS mempunyai konsep yang khusus terhadap faham nasionalisme ini? bagaimanakah nasionalisme yang diterapkan dalam perjuangn pas dalam memperjuangkan bangsa dan kemerdekaan negara?memang tidak dinafikan dasar PAS ialah islam yang syumul..tapi sebagai jalan untuk merealisasikan tujuan PAS dalam perlembagaan parti ialah memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai hidup lslam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah serta mempertahankan kesucian lslam, juga kemerdekaan dan kedaulatan negara. nah, apakah gerakan dan pandangan PAS terhadap faham “nasionalisme” ini? sekian terima kasih..AllahuAkbar!!!

    pemudawilayah-Harap boleh datang ke pejabat agung PAS, di Jalan Raja Laut KL untuk berjumpa dengan En. Mohd Fadli Ghani-Pegawai Arkib PAS. Banyak rujukkan dan pandangan pimpinan PAS tentang hal ini

  17. for Islam berkata:

    segala informasi yang bakal dihulurkan akan menjadikan karya Ilmiyyah saya ini sangat berguna dan benar seperti yang diinginkan oleh PAS sebetulnya…

  18. for Islam berkata:

    P/s, karya ilmiyyah disini bermaksud “skripsi” S1.

  19. for ISlam berkata:

    maaf, untuk makluman pemuda wilayah, saya sekarang masih di jakarta, sedang menyiapkan sarjana satu (menulis skripsi),mungkin agak sulit untuk saya pulang ke tanah air memandangkan kewangan sy yang sememangnya hanya cukup2 untuk sara diri sy saja..memang sy dah mbaca buku2 yg dikarang oleh tuan guru, beliau memang menolak nasionalisme yg berbentuk dan berbau asyabiyah, jadi adakah nasionalisme yg tidak berbau asyabiyah diterima PAS? dan macam mana bentuknya tu menurut pas? walau bagaimanapun, sy ucapkan syukran jazilah. hidup ISlam

    pemudawilayah-Ada beberapa pandangan terhadap isu ini. Boleh rujuk link berikut;

    1. http://akta.wordpress.com/2009/07/07/islam-dan-nasionalisme-pemikiran-di-alam-melayu/

    2. http://ulamak.pas.org.my/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=85

  20. ain berkata:

    Assalam.. saya tidak tahu sama ada PAS cawangan Sg Pelek ada atau tidak. mohon kepada pihak tuan untuk membuat program untuk anak2 Sg Pelek Sepang. di sana keadaan anak2 dan masyarakat yang kurang pengetahuan agamanya. kasihan melihatnya. emel saya tertera dan admin maklum. apa2 boleh hubungi saya. Sg Pelek itu kampung saya namun nak bergerak bersama mereka tidak tahu bagaimana. syukron

  21. Sufea berkata:

    Salam, saya sgt berminat utk membeli CD yg disiarkan dalam al-Kulliyah 30 Dec 10. Boleh saya tahu apakah tajuk CD tersebut dan nama ustaz yg menjadi undangan.
    Di mana sy boleh membeli CD ini?
    terima kasih.

  22. Al-Kuliyyah « Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan…

    [...]Minggu 5 : Tajuk I – Ukhwah Islamiyyah · BAHAYA AIDS HARAKI DALAM HARAKAH ISLAMIAH : SUATU PERINGATAN DARI USTAZ FATHI YAKAN · Minggu 1 : Tasawwur Islam · Minggu 2 : Tajuk I – Fiqh Amal Islami · Minggu 2 : Tajuk II – Usrah Dan …

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Muktamar PAS

BUKTI UMNO HINA RAJA MELAYU

Kata Presiden

Kata Mursyidul Am

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 95 other followers

Julai 2014
I S R K J S A
« Okt    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arkib

Categories

Media AlTernatiF

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 95 other followers

%d bloggers like this: