Dua berita, dua cerita, bukti Kerajaan BN Pahang menipu

Tinggalkan komen

Jun 17, 2009 oleh HermanSamsudeen


Oleh Zukri Aksah

KUANTAN, Jun 16 – Datuk Seri Adnan Yaakob, Menteri Besar Pahang menyambut kedatangan Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew, yang dalam rangka lawatannya ke seluruh Malaysia, dengan mempromosikan Pahang sebagai sebuah negeri yang makmur dan stabil politiknya di bawah pemerintahan Kerajaan Barisan Nasional.

Adnan begitu berbangga yang Pahang setakat ini telah menerima lebih kurang RM600 juta pelaburan langsung dari Singapura yang membabitkan 16 syarikat, dan telah memberikan peluang pekerjaan kepada 6,000 orang rakyat Pahang.

Di sebalik kestabilan dan kebanggaan ini, Sinar Harian pula telah melaporkan perihal seorang ibu tunggal muda, Rohani Ismail, 37 tahun yang tinggal di Kampung Bugis di sini, di sebuah rumah pusaka usang yang sudah reput, uzur dan bocor di sana-sini.

Dengan pendapatan hanya di sekitar RM400 sahaja hasil dari kerja sambilan membantu kakaknya mengambil upah menjahit, Rohani membesarkan empat orang anak, yang mana tiga darinya masih bersekolah dan yang paling tua sedang menunggu tawaran kemasukan ke institusi pengajian tinggi.

Mengikut kenyataannya kepada Sinar Harian, dia tidak pernah mendapat bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat. Kesalahannya mungkin kerana dia tidak pernah memohonnya, sebab dia tidak tahu bagaimanakah caranya.

Sepatah kata Niraksuma Ibrahim, ahli Pertubuhan Rakan Kebajikan India Kuantan, seperti yang dipetik oleh Sinar Harian, “Saya meminta agar penghulu, ahli jawatankuasa kampung dan masyarakat sekeliling termasuk Yayasan Pahang lebih prihatin mengenai keadaan penduduk yang memerlukan bantuan supaya kebajikan mereka tidak diabaikan.”

Negeri Pahang hari ini diakui Adnan dalam keadaan sangat stabil apalagi Perdana Menteri Malaysia pun berasal dari negeri ini. Ini menjadikan Pahang semakin rancak menerima pelaburan luar baru seperti dari Singapura. Adnan sendiri menjadi semakin sibuk, kepimpinan kerajaan negeri pun menjadi semakin sibuk, agensi kerajaan negeri seperti Yayasan Pahang turut sibuk, bahkan JKKK pun mahu sibuk.

Setiap peringkat kepimpinan negeri dari yang teratas sampai yang terbawah menjadi sibuk kerana negeri yang semakin makmur, malangnya mereka lupa yang kemakmuran ini tidak dikongsi oleh rakyat jelata yang semakin merana dan tidak terbela. Rohani telah menyuarakannya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Muktamar PAS

BUKTI UMNO HINA RAJA MELAYU

Kata Presiden

Kata Mursyidul Am

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 134 other followers

Jun 2009
I S R K J S A
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arkib

Categories

RSS Harakahdaily

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Malaysiakini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

Media AlTernatiF

%d bloggers like this: