KENYATAAN MEDIA DEWAN PEMUDA PAS WILAYAH PERSEKUTUAN

Tinggalkan komen

Disember 2, 2009 oleh pemudawilayah


KENYATAAN MEDIA

DEWAN PEMUDA PAS WILAYAH PERSEKUTUAN

BTN MEMANG ALAT INDOKTRINASI UMNO SEJAK SEKIAN LAMA

(1 Disember 2009)

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) meminta kerajaan mengkaji balik keberkesanan kursus Biro Tata Negara (BTN) yang diadakan selama ini. Ini kerana BTN sudah mula dicurigai sebagai alat untuk indoktrinasi rakyat terhadap UMNO-BN serta menanam kebencian terhadap pembangkang.

DPPWP melihat tindakan kerajaan Selangor  yang melarang kakitangannya menghadiri kursus BTN adalah sebagai respons terhadap penyelewengan yang berlaku dalam kursus BTN. DPPWP percaya kerajaan Selangor sudah mempunyai cukup maklumat bagaimana kursus BTN yang dijalankan sejak sekian lama telah lari dari matlamat asal penubuhannya.

Matlamat asal kursus BTN adalah untuk membina budaya yang positif dari kalangan peserta termasuk semangat cintakan negara, memupuk perpaduan, toleransi dan sebagainya. Seharusnya kursus seperti ini yang telah bertapak lamanya mampu menambahkan nilai-nilai murni serta budaya positif dari kalangan peserta.

Sebaliknya secara umum boleh dilihat bahawa jumlah peningkatan gejala sosial serta jenayah dalam negara ini tidak pula berkurang, bahkan semakin tahun ia bertambah. Apakah BTN yang telah dijalankan sejak bertahun-tahun lamanya gagal mengekang anak-anak muda daripada terlibat dengan budaya liar serta jenayah. Mungkinkah kursus yang sebaik ini telah dipolitikkan sehingga gagal membentuk masyarakat yang berjiwa positif.

Adakah nilai patriotisme yang diterapkan dalam BTN adalah sekadar mengibar bendera Malaysia ketika sambutan hari kemerdekaan sehingga melupakan aspek yang lebih besar seperti menyayangi negara daripada dipimpin oleh pemimpin yang terlibat dengan gejala negatif seperti rasuah dan penyalahgunaan kuasa. Adakah patriotisme hanya dengan menyokong kerajaan UMNO-BN sebaliknya yang menyokong pembangkang dianggap penderhaka?

DPPWP mempersoalkan adakah peratus kefahaman serta kesedaran peserta terhadap patriotisme semakin meningkat atau sekadar menambah bilangan ahli UMNO atau Barisan Nasional hasil dari kursus BTN.

Justeru DPPWP mendesak supaya kajian terperinci dibuat bagi melihat keberkesanan modul BTN. Modul serta segala isi pengajarannya termasuk penceramah perlu didedahkan kepada umum satu persatu bagi melihat punca masalah yang berlaku serta apakah benar BTN telah disalahgunakan bagi mendoktrinkan peserta bagi menyokong Barisan Nasional serta menghasut mereka membenci pemimpin Pakatan Rakyat. DPPWP menyokong kerajaan Selangor dan Pulau Pinang yang mengharamkan kursus Biro Tata Negara (BTN) seandainya kerajaan tiada hasrat mengubah modul serta pendekatan kursus tersebut yang menjurus ke arah indoktrinasi Barisan Nasional.

Disediakan oleh

MOHAMAD SUHAIMI BIN ABDUL AZIZ

Ketua Penerangan

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Muktamar PAS

BUKTI UMNO HINA RAJA MELAYU

Kata Presiden

Kata Mursyidul Am

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 128 other followers

Disember 2009
I S R K J S A
« Nov   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arkib

Categories

RSS Harakahdaily

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Malaysiakini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

Media AlTernatiF

%d bloggers like this: