Kerajaan perlu serius tangani gejala pendatang haram

1

Januari 13, 2010 oleh HermanSamsudeen


Oleh Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

PAS mendesak kerajaan agar mengambil langkah serius dalam menangani gejala pendatang haram yang tinggal lebih masa di kalangan warganegara asing. Penyalahgunaan visa waktu ketibaan (arrival visa) bukanlah isu baru.

Telah banyak penyalahgunaan visa ketibaan dilaporkan melibatkan warga negara India, China, Nepal dan Nigeria di dalam negara , namun PAS tidak melihat kesungguhan kerajaan dalam hal ini.

Di sekitar Kuala Lumpur sahaja, kita boleh melihat begitu ramai warga negara asing yang tinggal secara haram. Kebanyakan rakyat India yang berada lebih masa di negara ini dilaporkan bekerja secara haram di restoran, kedai gunting rambut, ladang dan pasar-pasar borong. Rakyat China pula, terutamanya kalangan kaum wanita banyak bekerja secara haram di pusat-pusat hiburan sebagai teman sosial dan juga pekerja seks.

Rakyat Nepal pula didapati begitu banyak bekerja secara haram di kawasan pasar borong dan juga pasar-pasar malam yang dahulunya dikuasai oleh warga Bangladesh. Manakala rakyat Nigeria pula kebanyakan tinggal melebihi masa dan menjual barangan tiruan serta melakukan jenayah bagi menyara kehidupan.

Kehadiran mereka tanpa dikesan oleh pihak Jabatan Imigresen ini adalah satu ancaman kepada masyarakat. Keselamatan rakyat dan peningkatkan jenayah sosial menjadi prioriti dalam usaha membanteras pendatang haram ini.

Jawapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bahawa beliau tidak tahu di mana 39,046 warga negara India yang dilaporkan ‘hilang’ di Malaysia menjelaskan lagi sikap ketidakbertanggungjawaban kerajaan. Memang malang jika Perdana Menteri juga tidak tahu, kerana beliau memiliki seluruh jentera kerajaan untuk memberitahunya.

Dulu semasa kes Altantuya, beliau dan imigresen juga tidak tahu. Malah rekod kemasukan Altantuya juga tiada, tetapi akhirnya negara kecoh Altantuya dibunuh mengunakan C4 di Shah Alam. Ramai warganegara asing di negara ini, tetapi kerajaan tidak tahu apa-apa. Ini adalah satu misteri yang belum terjawab.

Oleh PAS, mahu kerajaan mengambil pendekatan yang tegas dengan menghapuskan visa ketibaan ini dan menggantikannya dengan visa pelancong atau pelajar. PAS juga mahu pihak imigresen menggiatkan operasi memburu pendatang haram ini di samping memperbaiki sistem rekod kemasukan warga negara asing di negara ini.

Rekod-rekod kehadiran warga negara asing ini seperti di mana mereka tinggal dan apa tujuan mereka memasuki negara ini wajar diambil perhatian serta disemak setiap kali tempohnya telah tamat dengan mengadakan lawatan ke premis-premis yang telah dinyatakan oleh mereka semasa memasuki negara ini.

Kerjasama semua pihak termasuk rakyat juga amat perlu bagi mengurangkan beban kemasukan pendatang haram ini dan kita mahu kerajaan menggunakan saluran diplomasi tetapi tegas dalam menangani isu ini kerana hingga ke hari belum ada rekod yang menunjukkan kesan pemulihan terhadap isu ini.

Advertisements

One thought on “Kerajaan perlu serius tangani gejala pendatang haram

  1. KLUKLAX berkata:

    terutama orang minyak itam..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Muktamar PAS

BUKTI UMNO HINA RAJA MELAYU

Kata Presiden

Kata Mursyidul Am

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 128 other followers

Januari 2010
I S R K J S A
« Dis   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkib

Categories

RSS Harakahdaily

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Malaysiakini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

Media AlTernatiF

%d bloggers like this: