Pemuda PAS kesal, pengurus kondominium kaut untung tetapi abaikan keselamatan penduduk

Tinggalkan komen

Mac 9, 2010 oleh pemudawilayah


Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) kesal kerana terdapat syarikat yang menguruskan kondominium di sekitar Kuala Lumpur cuai dalam memastikan keselamatan kediaman penghuni-penghuniny a.

Semalam DPPWP menerima maklumat bahawa kediaman wartawan Harakah, Hazayani Zakaria telah dimasuki pencuri dan kerugian lebih dari RM 10,000 selepas beberapa barang berharga dicuri. Beliau yang tinggal di Kondominium Teratai Mewah, Setapak bersama 4 lagi orang rakannya menjadi mangsa akibat kegagalan sistem keselamatan disitu.

Walaupun kawasan kondominium berkenaan dipagari dengan tembok yang tinggi dan terdapat pengawal keselamatan yang berkawal 24 jam, namun kejadian yang dilaporkan berlaku pada siang hari itu gagal dikesan. Pihak Keselamatan memaklumkan mereka bahawa kamera CCTV rosak ketika waktu kejadian. Kamera CCTV hanya ada satu dan diletakan dipintu masuk utama sahaja, begitulah cuainya syarikat yang menguruskan kondominium ini.

Pihak keselamatan juga mengakui bahawa mereka telah menerima banyak aduan tentang rumah-rumah kediaman yang dipecah masuk disitu, namun mereka tidak berbuat apa-apa.

DPPWP tidak dapat menerima sikap lepas tangan yang ditunjukan dan sewajarnya pihak keselamatan dan pengurus kondominium berkenaan bertanggungjawab kerana pihak penghuni telah membayar yuran penyelenggaraan dan keselamatan setiap bulan. Mereka sewajarnya membayar gantirugi kepada pihak penduduk yang menjadi mangsa

DPPWP khuatir kerana penjenayah kini sudah tidak dapat dikawal, dan kehadiran pengawal di kawasan kondominium dan beberapa Taman perumahan sudah tidak ada maknanya. Mereka hanya mengaut untung atas angin tanpa melakukan apa-apa kerja bagi melindungi penduduk yang.

Rakyat diseluruh Kuala Lumpur kini tidak dapat hidup tenteram kerana, penduduk kondominium yang dikawal dan tertutup semacam itu pun boleh dimasuki pencuri.

DPPWP berharap agar pihak Kementerian Perumahan dan Kerajaan tempatan melihat isu ini. Begitu juga dengan pihak Polis, supaya kadar jenayah di Kuala Lumpur dapat dibanteras.

Herman Samsudeen
Timbalan ketua
Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Muktamar PAS

BUKTI UMNO HINA RAJA MELAYU

Kata Presiden

Kata Mursyidul Am

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 128 other followers

Mac 2010
I S R K J S A
« Feb   Apr »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arkib

Categories

RSS Harakahdaily

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Malaysiakini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

Media AlTernatiF

%d bloggers like this: