Tanah Melayu Terhakis Angkara Umno

Tinggalkan komen

Disember 3, 2010 oleh pemudawilayah


Oleh : Ustaz Idris Ahmad (Ketua Penerangan PAS Pusat)

UMNO sebagai tonggak BN akan buat apa sahaja untuk meraih sokongan rakyat dalam pilihanraya. Semua diktator di dunia, perkara yang paling mereka gerun ialah seksa di dunia, iaitu hilang kuasa. Pemimpin UMNO semakin gelisah  untuk menghadapi hari-hari tua yang berada di hujung senja. Puas mereka memutar isu untuk  meyakinkan rakyat walaupun kena pada batang hidung mereka. Pendekatan matlamat menghalalkan cara. Isu yang rancak dimainkan di dalam media ialah isu Melayu semakin terhakis kerana Pakatan Rakyat semakin kuat, dan UMNO pula tidak larat. Mereka menggunakan media televisyen terutamanya untuk menggambarkan bahawa yang boleh menjaga kepentingan Melayu dan Islam ialah UMNO. Pemimpin UMNO silap, dunia sudah berubah dan rakyat sudah celik sejarah terutama mereka yang terpelajar. Mereka yang buta maklumat semakin pupus di atas dunia ini, InsyaAllah generasi yang celik maklumat akan membuat perhitungan dengan pemimpin UMNO. Generasi ini tidak akan biarkan setengah abad kedua  negara ini diperintah oleh perakus harta negara yang merompak secara terhormat.

Apabila Harakah mendedahkan pengakuan yang dibuat oleh ADUN UMNO Pulau Pinang  ketika forum  ‘Isu Penghakisan Tanah Melayu Pulau Pinang: Apakah Jalan Penyelesaian’ anjuran Yayasan Bina Ilmu Pulau Pinang pada 10 November lalu berpunca daripada pemimpin UMNO. Maka pada 22 November 2010 Utusan Malaysia yang menjadi proksi UMNO terus membuat satu laporan khas mengenai tanah Pulau Pinang untuk mengatakan putih walaupun satu dunia mengatakan hitam. Begitulah juga taktik Utusan Malaysia yang cuba hendak menyalahkan DAP yang tidak sampai tiga tahun memerintah menyebabkan Tanah Melayu Pulau Pinang papa kedana? Laporan tu juga membela UMNO tidak boleh disalahkan sehingga tanah orang Melayu tinggal 1.16%. Laporan yang layak dilaporkan pada zaman batu, bukan zaman maklumat yang boleh diketahui berbatu-batu.

Ini adalah fakta yang menunjukkan UMNO penjahanam tanah orang Melayu;

 • Pengkhianatan UMNO kepada orang Melayu telah berjaya menghilangkan tanah rezab Melayu  dari 3 juta hektar pada tahun 1957 kepada  1.7 juta hektar (1995). Bermakna   44% tanah rezab Melayu yang ditinggalkan oleh penjajah dengan kadar susut  1.2% setahun. Nampaknya penjajah lebih berhati perut daripada pemimpin UMNO dalam menjaga orang Melayu. Kalau tidak disekat maka pada tahun  2020 tanah rezab Melayu hanya tinggal 30% sahaja.
 • 22,000 ekar tanah kerajaan digadai kepada gergasi KLK  (KL Kepong) di Lekir, Manjung.
  • 200 ekar tapak kilang simen Perak Hanjoong (sekarang YTL kerana digadai oleh pemimpin UMNO kepada YTL ) Ini tanah rizab Melayu di Padang Rengas, Kuala Kangsar berdekatan Lebuhraya Utara Selatan.
   • 9 ribu hektar tanah Rezab Melayu di Selangor telah ditukar status kepada bukan rezab Melayu. Hanya 1/3 sahaja (lebih kurang 3 ribu hektar sahaja yang diganti. Selebihnya jin tanah makan).
   • Pada tahun 1990, seramai 80 orang penduduk di Pantai Chenang Langkawi yang menetap di atas tanah rezab Melayu dihalau untuk membina Pelangi Beach Resort.
    • Pada tahun 1990, sebanyak 930 hektar tanah Rezab Melayu Kampung Mambau Negeri Sembilan telah diambil untuk projek Seremban 2. Sebelumnya terdapat 600  orang yang tinggal di situ.
     • 26,000 hektar tanah rezab Melayu di Tanjung Langsat-Tanjung Piai Johor diambil untuk New Town Ship. Projek yang diusahakan oleh Kuok Brother Collabratioan UEM.
      • 300 ekar tanah Rezab Melayu di Pulau Redang Terengganu kepada Vicent Tan untuk projek pelancongan.
       • Pada tahun 1993, 1000 ekar tanah Rezab Melayu di Kerpan Kedah (tapak sawah yang subur)  untuk projek kolam udang.
        • 13 Jun  2008 (Utusan Malaysia) melaporkan penduduk sekitar daerah Kota Tinggi,  kecewa dengan tindakan pejabat tanah menolak permohonan mereka mendapatkan tanah seluas 182.11 hektar di Batu 15 Jalan Kulai, Mukim Ulu Sungai Johor di sini. Tanah yang sudah dipohon sejak 20 tahun dahulu telah diberikan kepada syarikat bukan bumiputera. Ini siapa punya angkara? Pakatan Rakyat atau UMNO?
         • Akibat kejahilan pemimpin UMNO menyebabkan  Pulau Batu Putih pun terlepas yang dapat hanya pulau tenggelam timbul (Batuan Tengah dan Tubir Selatan). Kalau air pasang batu tenggelam, kalau air surut maka Pulau Batu itu timbul. Inilah yang disebut oleh Datuk Rais Yatim selaku Menteri Luar  sebagai menang-menang. Menang pada UMNO ialah Singapura dapat pulau yang tidak tenggelam, manakala Malaysia  dapat pulau tenggelam timbul. Inilah lawaknya pemimpin UMNO yang jaga kedaulatan negara.
         • Kampung Chu Badak Sentul Kuala Lumpur, sebanyak  273 ekar tanah kampung Melayu tradisi telah menyebabkan kira-kira 160 keluarga telah dihalau keluar kerana pembangunan mega akan dibuat disitu.
         • Tanah rezab Melayu seluas 94 ekar yang diteroka sejak 72 tahun telah “terkorban” untuk projek Penchala Link dekat Damansara, Kuala Lumpur.
         • Sebanyak 840 hektar tanah rezab Melayu di Pahang bakal hilang apabila projek ECER (Koridor Ekonomi Pantai Timur)
         • Tanah seluas 2500 ekar  ladang kelapa sawit di Jalong Tinggi Sungai Siput Perak telah dijual kepada China Singapura.
         • Siapa pula yang menghalau penduduk di Kampung Berembang Ampang. Pada hal mereka ini adalah penyokong UMNO tegar. Apabila penduduk dihalau, yang membela mereka ialah daripada PAS, PKR, DAP dan NGO. Tidak nampak muka pemimpin UMNO pada hari penduduk yang dihalau macam anjing
         • 217 hektar tanah Keretapi Tanah Melayu di Singapura kepada Singapura. Tanah yang berharga emas terlepas secara terhormat.
         • Menghalau 290 buah rumah penduduk  Kampung Plentong Tengah  Pasir Gudang, Johor. Mereka sudah tinggal di situ hampir 30 tahun. Yang menjadi pendinding dan perunding  ialah pemimpin PAS, PKR dan DAP. Seramai 28 orang ditangkap kerana mempertahankan rumah mereka daripada diroboh pada 16/10/2009. Kesemua mereka ialah penyokong UMNO tegar, apabila mereka dihalau batang hidung pemimpin UMNO tidak nampak.
        •  

         Daripada fakta di atas bolehlah dirumuskan UMNOlah pengkhianat dan penggadai tanah orang Melayu, bukan PAS, bukan PKR dan bukan DAP. Sebenarnya slogan UMNO “Hidup Melayu” perlu ditukar kepada slogan sebaliknya, iaitu “di mana Umno kuat, di situ Melayu merempat”.

          

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Muktamar PAS

BUKTI UMNO HINA RAJA MELAYU

Kata Presiden

Kata Mursyidul Am

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 128 other followers

Disember 2010
I S R K J S A
« Nov   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arkib

Categories

RSS Harakahdaily

 • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Malaysiakini

 • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

Media AlTernatiF

%d bloggers like this: