PANTAU KETAT PRODUK TIDAK HALAL

Tinggalkan komen

Ogos 16, 2011 oleh pemudawilayah


Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar Dewan Pemuda PAS Malaysia (LaPAS) mengucapkan tahniah kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) yang berhasil menemui produk makanan tidak halal baru-baru ini. Dalam kenyataan semalam, JAKIM mengesahkan mentega jenama ‘Pure Creamery Butter-Golden Churn’ yang dipasarkan di Malaysia adalah tidak halal.

Sehubungan dengan itu, LaPAS mendesak kerajaan agar menarik balik produk ini di pasaran atau menghadkan produk ini hanya di premis yang tidak halal sahaja. Ini bagi mengelakkan kekeliruan orang ramai agar tidak membeli produk ini di pasaraya-pasaraya tempatan. LaPAS mensarankan JAKIM agar mengeluarkan senarai terkini produk tidak halal sebagai panduan orang ramai. Ini sebagai suatu kempen kepada pengusaha agar mereka berusaha menjadikan produk mereka halal untuk orang Islam. Ia juga sebagai suatu amaran kepada pengusaha agar mengutamakan produk halal memandangkan majoriti rakyat di negara ini adalah beragama Islam.

Selain itu, JAKIM perlu mengawal ketat pengeluaran logo halal ke atas mana-mana produk dan juga premis. Kawalan ketat termasuk pemeriksaan mengejut ke atas produk, kilang dan juga premis amat penting bagi mengelakkan unsur haram pada makanan. Antara isu penting terhadap produk halal adalah  isu kebersihan premis. Ia juga perlu diambil perhatian dalam pengeluaran sijil halal. Hasil tinjauan LaPAS di beberapa buah premis makanan mendapati banyak restoran tidak mementingkan kebersihan dalam penyediaan makanan. Amaran keras perlu diberikan termasuk menarik balik lesen logo halal pada produk makanan serta premis mereka agar pengusaha produk makanan ini lebih berhati-hati dalam menjaga kebersihan.

Sebagai sebuah badan yang menjaga urusan umat Islam di negara ini, ketegasan JAKIM amat dituntut agar akidah, syariat dan akhlak umat Islam di negara ini terpelihara. LaPAS sedia bekerjasama dengan JAKIM bagi memastikan umat Islam sentiasa berada dalam keadaan selamat daripada sebarang unsur yang haram.

Disediakan oleh;

YB UST. MOHD FIRDAUS JAAFAR

Pengerusi Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar

Dewan Pemuda PAS Malaysia

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Muktamar PAS

BUKTI UMNO HINA RAJA MELAYU

Kata Presiden

Kata Mursyidul Am

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 128 other followers

Ogos 2011
I S R K J S A
« Jul   Sep »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arkib

Categories

RSS Harakahdaily

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Malaysiakini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

Media AlTernatiF

%d bloggers like this: