APA KAITAN PINDAAN AUKU DENGAN PERPECAHAN ORANG MELAYU?

Tinggalkan komen

November 14, 2011 oleh pemudawilayah


Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) menganggap kenyataan Naib Canselor Universioti Teknologi Mara (UiTM) Prof Dr Sahol Hamid Abu Bakar bahawa pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 akan membawa kepada perpecahan orang Melayu sebagai tidak berasas serta tidak rasional sama sekali.

DPPM merasa pelik dengan kenyataan Prof Dr Sahol yang mengaitkan Pindaan AUKU dengan perpecahan orang Melayu. Ingin DPPM jelaskan, meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 tidak menyebabkan orang Melayu berpecah. Bahkan AUKU yang menyebabkan mentaliti mahasiswa terkongkong, tidak matang, serta tidak bebas dalam berfikir. Selama bertahun-tahun mahasiswa didoktrinkan untuk tidak berfikir secara rasional terhadap sesuatu perkara. Jika ada kelompok yang berfikir secara luar biasa dengan mengkritik sesuatu dasar, itu dianggap sebagai pengkhianat dan pelbagai tindakan akan dikenakan. Sedangkan sepatutnya, kepelbagaian dan  kebebasan dalam ruang lingkup perlembagaan negara perlu diraikan. Oleh kerana itu, pindaan AUKU perlu dibuat bagi memastikan mahasiswa tidak lagi terbelenggu oleh pemikiran konservatif. DPPM hairan bagaimana mentaliti begini boleh ada pada seorang Naib Cancelor.

Tambahan lagi, Orang Melayu berpecah kerana adanya kekangan serta kongkongan terhadap pemikiran rakyat. Mentaliti menganggap hanya UMNO sahaja parti yang wajib dipilih rakyat, dengan menganggap parti pembangkang seperti PAS tiada hak dalam ruang demokrasi yang sempit di Malaysia. Atau menganggap hanya UMNO parti sah, manakala selain Barisan Nasional; adalah parti yang tidak sah dan salah bagi rakyat menyertainya. Inilah punca perpecahan orang Melayu.

Dalam hal ini, DPPM mempersoalkan, jika Pertandingan Pidato Politik anjuran Pemuda Barisan Nasional  yang diadakan di Dewan Seminar HEA, Menara UiTM boleh diadakan dengan restu pihak UiTM, adakah Dewan Pemuda PAS Malaysia juga boleh mengadakan program rasmi di UiTM dengan restu Naib Canselor. Jika dibenarkan inilah kebebasan yang diperlukan agar mahasiswa mempunyai rasional untuk memilih parti kesukaan mereka. Jika tidak dibenarkan, mentaliti beginilah punca perpecahan kerana pentadbiran UiTM bersikap satu pihak semata-mata dengan menafikan pihak yang lain.

DPPM meminta Prof Sahol belajar dari negara-negara lain yang mengamalkan demokrasi sebenar. Mahasiswa dan rakyat diberikan kebebasan untuk berhimpun, berpersatuan, berpolitik, dan bersuara dalam sesuatu dasar negara. Tidak berlaku isu perpecahan dalam bangsa mereka akibat kebebasan yang dimiliki oleh rakyat. Sebaliknya, kebebasan itulah yang menaikkan mentaliti dan corak berfikir rakyat di negara maju jauh ke depan meninggalkan rakyat negara kita.

Disediakan oleh;


RIDUAN MOHD NOR

Ketua Penerangan

Dewan Pemuda PAS Malaysia

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Muktamar PAS

BUKTI UMNO HINA RAJA MELAYU

Kata Presiden

Kata Mursyidul Am

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 128 other followers

November 2011
I S R K J S A
« Okt   Dis »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkib

Categories

RSS Harakahdaily

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Malaysiakini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

Media AlTernatiF

%d bloggers like this: