TENTERA DAN POLIS PATUT MENGUNDI DI TEMPAT AWAM

Tinggalkan komen

Disember 2, 2011 oleh pemudawilayah


Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) menyambut baik cadangan Ahli Parlimen Pokok Sena, YB Datuk Hj Mahfuz Omar yang menggesa agar Suruhanjaya Pilihanraya Malaysia (SPR) mengubah tempat pengundian bagi anggota polis dan tentera ke tempat awam.

DPPWP menyokong cadangan ini memandangkan ia amat baik dan positif kepada sistem undi pos atau undi awal. Pelaksanaannya penting bagi mengelakkan sebarang unsur penipuan,. manipulasi, penyelewengan, ugutan atau tekanan kepada anggota tentera untuk mengundi. Apa yang berlaku selama ini, ada rungutan dari bekas-bekas anggota tentera dan polis bahawa mereka tidak bebas untuk mengundi kerana dipantau oleh anggota berpangkat lebih tinggi di atas mereka. Secara tidak langsung ia sebagai suatu tekanan kepada mereka sehingga menyebabkan tidak berlakunya proses keadilan dan ketelusan dalam sistem undi pos. Dalam hal ini, pihak tentera dan polis mesti memberikan kebebasan sepenuhnya kepada SPR untuk menjalankan kerja-kerja pilihanraya tanpa campurtangan pegawai-pegawai atasan.

Pengundian di tempat awam boleh mengelakkan berlakunya pengundian lebih dari sekali sepertimana pendedahan yang pernah dibuat sebelum ini oleh bekas-bekas anggota tentera. Pengiraan dan penjumlahan dilakukan ditempat terbuka yang boleh disaksikan oleh wakil setiap parti. Kertas undi pasti tidak akan boleh diselewengkan kerana setiap wakil parti akan menyaksikan setiap proses pengiraan dan penjumlahan undi sebagaimana ia berlaku untuk pengundi biasa.

DPPWP juga mengharapkan Polling Agent dan Counting Agent disediakan oleh calon atau parti yang bertanding serta hanya anggota SPR sahaja boleh berada di dalam kawasan pengundian. Daftar pemilih pula mesti menggunakan daftar pemilih yang disediakan oleh SPR, dan bukan daftar pemilih khas oleh tentera atau polis. Ini kerana pernah terjadi dalam PRK Bagan Pinang, bagi undi pos, ada satu daftar pemilih khas yang digunakan dalam kem yang tidak bersamaan dengan daftar pemilih SPR.

Dengan cara sedemikian, diharapkan pengundi pos dari kalangan tentera dan polis akan mengundi secara bebas tanpa ada paksaan atau ugutan. DPPWP juga mengharapkan, dengan ini akan membebaskan sistem undi pos atau awam dari sebarang keraguan seperti yang berlaku sebelum ini. Setiap pengundi sama ada pengundi awam atau tentera dan polis mempunyai hak memilih calon dan pemimpin yang akan memimpin negara ini. SPR perlu hormati hak ini dengan mewujudkan suasana yang menimbulkan ketenangan, keadilan dan ketelusan dalam pilihanraya.

Disediakan oleh;

 

MOHAMAD SUHAIMI BIN ABDUL AZIZ

Timbalan Ketua

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Muktamar PAS

BUKTI UMNO HINA RAJA MELAYU

Kata Presiden

Kata Mursyidul Am

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 128 other followers

Disember 2011
I S R K J S A
« Nov   Jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkib

Categories

RSS Harakahdaily

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Malaysiakini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

Media AlTernatiF

%d bloggers like this: