BIARKAN MAHASISWA DENGAN IDEALISME MEREKA

Tinggalkan komen

Disember 21, 2011 oleh pemudawilayah


Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPP Malaysia) merasa kesal kerana ada pihak yang mengugut dan mengancam Adam Adli, antara mahasiswa yang bertindak menurunkan bendera Datuk Seri Najib Tun Razak dan menaikkan bendera mahasiswa dengan pelbagai ugutan seperti SMS, video dan telefon serta mengancam keluarga beliau. Bagi DPP Malaysia, kes beliau seharusnya diserahkan kepada pihak polis bagi membuat siasatan serta mengambil tindakan lanjut dan tidak perlulah ada pihak lain mendahului polis dalam menjalankan siasatannya.

Dalam hal ini, DPP Malaysia merasa kecewa kerana ugutan dan ancaman ‘ala mafia’ seperti yang dilakukan ke atas Adam Adli sudah menjadi budaya dalam masyarakat. Seolah-olah golongan kuat dan mempunyai pengaruh boleh bertindak sesuka hati ke atas mereka yang lemah. Budaya ini boleh menyebabkan kebenaran tidak mampu terungkap kerana dilindungi kebatilan yang di kuasai oleh mereka yang kuat dan berkuasa.

DPP Malaysia melihat usaha mengugut dengan menakut-nakutkan mahasiswa adalah tindakan tidak wajar dan tidak matang. Ugutan ini seperti mahu mematikan idealisme mahasiswa yang sedia membara. Ibarat anak muda yang baru mengenal kehidupan, mahasiswa boleh ditegur dan dilentur, tetapi kegiatan mereka tidak perlu disekat kerana ia adalah sebahagian adaripada eksperimen kehidupan mereka. Jika mereka bersalah, tindakan lanjut boleh dibuat kerana banyak tapisan undang-undang yang ada di negara ini. Mengugut dan mengancam beliau merupakan suatu hukuman yang telah dijatuhkan ke atasnya sedangkan beliau belum didapati bersalah.

Perhimpunan aman yang dianjurkan oleh mahasiswa tempohari adalah proses biasa menguji kematangan mahasiswa. Seharusnya demokrasi di negara ini dijunjung tinggi dengan memberikan kebebasan kepada rakyat terutama mahasiswa melahirkan suara hati mereka melalui perhimpunan aman. Lebih dari itu, memorandum telah pun diterima baik oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, YB Datuk Saifuddin Abdullah.

DPP Malaysia menegaskan bahawa mahasiswa adalah aset rakyat hari ini dan masa depan negara. Banyak peristiwa besar dunia di mana-mana negara dicorakkan oleh kebangkitan mahasiswa. Mereka lah pembawa obor perubahan masyarakat dan ditangan mereka penentu kejatuhan dan kebangkitan rakyat di sesebuah negara. Menyekat idealisme mahasiswa akan menyemarakkan lagi api perjuangan mereka dan jangan terkejut rakyat akan turut sama bangkit bersama perjuangan mahasiswa.

Disediakan oleh;


RIDUAN MOHD NOR

Ketua Penerangan

Dewan Pemuda PAS Malaysia

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Muktamar PAS

BUKTI UMNO HINA RAJA MELAYU

Kata Presiden

Kata Mursyidul Am

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 128 other followers

Disember 2011
I S R K J S A
« Nov   Jan »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkib

Categories

RSS Harakahdaily

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Malaysiakini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

Media AlTernatiF

%d bloggers like this: