PAS WP AKAN KUMPUL KES PINDAH TEMPAT MENGUNDI DI KUALA LUMPUR

Tinggalkan komen

Mac 16, 2012 oleh pemudawilayah


PAS Wilayah Persekutuan (PAS WP) meminta semua pengundi khususnya pengundi di Wilayah Persekutuan untuk menyemak status terkini tempat mengundi mereka. Ini berikutan daripada penemuan kes penukaran tempat mengundi Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Menteri Besar Selangor dari Parlimen Petaling Jaya Selatan, Selangor ke Parlimen Lembah Pantai, Kuala Lumpur. Padahal beliau tidak pernah memohon untuk menukar tempat mengundinya dan hanya menyedarinya apabila beliau menyemak status tempat mengundinya baru-baru ini.

Keadaan ini sungguh memeranjatkan kerana dalam keadaan negara yang akan berhadapan dengan pilihanraya umum paa bila-bila masa dari sekarang, SPR pula melakukan kesalahan sebesar ini. Sepatutnya dalam keadaan begini, SPR sudah berada pada keadaan terbaik untuk mengendalikan pilihanraya umum ke 13 dan tidak mungkin boleh melakukan kesilapan. Sama ada ia sengaja atau tidak, SPR bertanggungjawab terhadap kesalahan ini dan mesti memperbetulkannya kembali.

Keadaan ini boleh menggambarkan bahawa sistem pilihanraya di Malaysia belum betul-betul bersih dan diyakini oleh orang ramai. Rakyat menaruh prejudis yang tinggi bahawa SPR bekerja bukan sebagai pengadil yang adil dalam pilihanraya ini, tetapi lebih kepada bekerja untuk memenangkan sebelah pihak. Apa yang berlaku ke atas Tan Sri Abdul Khalid tidak mustahil berlaku juga ke atas orang lain. Tidak mustahil ribuan lagi pengundi yang dipindahkan tempat mengundi tanpa pengetahuan dan persetujuan mereka.

Justeru itu, PAS WP berharap semua pengundi mengambil tindakan pro aktif dengan menyemak semula status undi mereka. PAS WP nasihatkan kepada pengundi supaya tidak berdiam diri sekiranya berlaku kes pemindahan tempat mengundi ke atas mereka tanpa pengetahuan mereka dan segera membuat aduan sebelum pilihanraya berlangsung. PAS WP juga akan mengumpulkan kes-kes seperti ini untuk diketengahkan nanti. Akhirnya, PAS WP mengingatkan SPR supaya berlaku adil dan bersikap telus dalam menghadapi pilihanraya umum ke 13. Jika rakyat mengesan sebarang unsur penipuan lagi dalam sistem SPR, kemungkinan himpunan Bersih 3.0 pula akan menyusul dengan jumlah yang jauh lebih besar dari sebelum ini.

Disediakan oleh;

 

MOHAMAD SUHAIMI BIN ABDUL AZIZ

Ketua Penerangan

PAS Wilayah Persekutuan

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Muktamar PAS

BUKTI UMNO HINA RAJA MELAYU

Kata Presiden

Kata Mursyidul Am

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 128 other followers

Mac 2012
I S R K J S A
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Arkib

Categories

RSS Harakahdaily

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Malaysiakini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

Media AlTernatiF

%d bloggers like this: