RAKYAT MALAYSIA BANKRAP ANGKARA KERAJAAN UMNO/BN

1

Jun 14, 2012 oleh pemudawilayah


Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) memandang serius terhadap laporan yang dibentangkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz yang menyatakn bahawa sebanyak 37 493 kes bankrap membabitkan golongan berumur 35 hingga 44 tahun dan 21 353 kes bagi golongan 25 hingga 34 tahun.

Di antara punca terbesar kebankrapan di Malaysia adalah hutang sewa-beli kenderaan, pinjaman peribadi dan pinjaman perumahan. Ini bermaksud rakyat Malaysia terpaksa berhutang demi keperluan asas mereka. Kenderaan, perumahan dan keperluan peribadi merupakan keperluan asas bagi setiap manusia. Namun kini, rakyat Malaysia terpaksa menanggung hutang demi meneruskan kehidupan mereka.

Ini sekaligus menunjukkan bahawa pendapatan yang diperolehi masih belum mencukupi bagi menanggung keperluan harian. Kos sara hidup di Malaysia saban hari kian meningkat. Adalah tidak mustahil, semakin ramai rakyat Malaysia terpaksa mengemis di bumi sendiri nanti. Bagi DPPWP, kerajaan UMNO/BN haruslah bertanggungjawab terhadap situasi yang berlaku ini. Walaupun kerajaan memomokkan bahawa ekonomi Malaysia stabil dan kukuh, namun mengapa begitu ramai rakayat terpaksa berhutang? Ini menunjukkan bahawa UMNO/BN sudah tidak mampu untuk menjaga kebajikan rakyat. Siapakah di antara rakyat Malaysia yang ingin berhutang demi meneruskan kelangsungan hidup?

Seawal pembelajaran lagi rakyat Malaysia telah diberikan dos hutang iaitu melalui htang PTPTN yang sepatutnya menjadi tanggungjawab kerajaan. Apabila habis belajar, rakyat Malaysia dipaksa berhutang lagi untuk membeli rumah dan kenderaan. Dengan gaji yang kecil dan harga barang yang kian meningkat, rakyat Malaysia dibiarkan tersepit dan akhirnya berhutang merupakan jalan penyelesaian yang mudah.

PAS dan Pakatan Rakyat telah lama melihat kesengsaraan yang dilalui oleh rakyat Malaysia kini. Dalam Belanjawan 2012, Pakatan Rakyat telah mengemukakan gaji minimum sebanyak RM 1100 yang dilihat sebagai berpatutan dan kena pada masanya. Kini, Pakatan Rakyat masih komited dengan tuntutan gaji minimum tersebut. Pakatan Rakyat juga membuka jalan penyelesaian dengan menuntut pemansuhan PTPTN dan pemberian pendidikan percuma di setiap peringkat. Ini sekaligus dapat mengurangkan bebanan htang yang ditanggung oleh rakyat Malaysia selama ini.

Nyatalah dengan apa yang dilalui oleh rakyat Malaysia kini, rejim UMNO/BN patut ditumbangkan. Kini, pilihan terletak di tangan rakyat Malaysia.

KAMARUZAMAN MOHAMAD
Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

Advertisements

One thought on “RAKYAT MALAYSIA BANKRAP ANGKARA KERAJAAN UMNO/BN

  1. hakim berkata:

    kerajaan kejan.sistem pinjaman semula haram atas sbab keuntungan berpuluh kali ganda,contoh pinjaman peribadi islam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Muktamar PAS

BUKTI UMNO HINA RAJA MELAYU

Kata Presiden

Kata Mursyidul Am

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 133 other followers

Jun 2012
I S R K J S A
« Mei   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arkib

Categories

RSS Harakahdaily

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

RSS Malaysiakini

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

Media AlTernatiF

%d bloggers like this: